Százszorszép (Bellis perennis) gyógyhatásai és alkalmazása

szazszorszep-bellis-perennis

Százszorszép (Bellis perennis) rövid bemutatása

A százszorszép (Bellis perennis) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény, melynek apró, fehér virágai sárga középpel díszítik a réteket, parkokat és kerteket. Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, de behurcolták Észak-Amerikába is.

A százszorszép nem csak gyönyörködteti a szemet, de számos gyógyhatással is rendelkezik. szaponinokat, flavonoidokat, csersavakat és illóolajokat tartalmaz, melyeknek köszönhetően köptető, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és antibakteriális hatással bír.

szazszorszep-bellis-perennis

A százszorszép (Bellis perennis) elterjedése

A százszorszép (Bellis perennis) vagy más néven vadszázszorszép (Bellis perennis), a őszirózsák (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény. Európában őshonos, de manapság számos más kontinensen és régióban is megtalálható, beleértve Észak-Amerikát és Ausztráliát is.

Mivel a százszorszép viszonylag ellenálló és könnyen terjed, gyakran megtalálható mezőkön, réteken, gyepes területeken és kertekben egyaránt. Az emberek gyakran termesztik dísznövényként kertekben és parkokban, mivel színpompás virágai vonzzák a pillangókat és a méheket.

A százszorszép terjedését elősegíti a sokoldalúsága és az alkalmazkodóképessége. Képes megtelepedni változatos talajokon és különböző éghajlati viszonyok között is. Emellett könnyen szaporodik magról, de gyakran terjed vegetatív úton is, azaz a föld alatti gyöktörzseinek segítségével új növényeket hoz létre.

szazszorszep-bellis-perennis

Botanikai besorolása és leírása

Botanikai besorolás:

 • Ország: Növények (Plantae)
 • Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
 • Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
 • Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
 • Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
 • Alcsalád: Őszirózsaformák (Asteroideae)
 • Nemzetség: Bellis
 • Faj: Bellis perennis L.

Leírása:

A százszorszép (Bellis perennis) évelő növény, 5-30 cm magasra nő. Gyökérzete gyökérszálas. Szára egyenes, húsos, sima. Levelei tőrózsásak, elliptikusak, csipkés szélűek, fonákjukon szőrösek. Virágai magányosak, a szár csúcsán fejlődnek. Fészekvirágzatot alkotnak, melynek peremén fehér, nyelves sugaras virágok, a közepén pedig sárga csöves virágok helyezkednek el. Virágzási ideje tavasztól őszig tart.

Fontosabb jellemvonások:

 • Apró, fehér virágok sárga középpel
 • Tőrózsás elrendezésű levelek
 • Szőrös fonákú levelek
 • Fészekvirágzat
 • Hosszú virágzási idő

Hasonló fajok:

 • Mezei kikerics (Leucojum aestivum)
 • Tavaszi kikerics (Galanthus nivalis)
 • Iszapvirág (Caltha palustris)

A százszorszép nem csak gyönyörködteti a szemet, de számos gyógyhatással is rendelkezik. Szaponinokat, flavonoidokat, csersavakat és illóolajokat tartalmaz, melyeknek köszönhetően köptető, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és antibakteriális hatással bír.

A százszorszép (Bellis perennis) nem csak gyógyhatásai miatt értékes, de dekoratív növényként is kiválóan alkalmas kertekbe, virágágyásokba telepíteni. Ezen kívül ehető is, salátákba, szendvicsekre díszítésként tehetjük.

A százszorszép egy igazi kincs, melyet a természet ajándékozott nekünk. Használjuk bölcsen gyógyhatásait, és gyönyörködjünk szépségében!

szazszorszep-bellis-perennis

A százszorszép (Bellis perennis) gyűjtése

A százszorszép (Bellis perennis) gyógyászati célokra történő gyűjtése során fontos betartani néhány alapvető szabályt, hogy a növényi erőforrásokat fenntartható módon használjuk, és a legjobb minőségű virágokat nyerjük ki.

Mikor kell gyűjteni?

A százszorszép virágzatát a teljes virágzás idején, általában április és augusztus között érdemes gyűjteni.

Mire kell figyelni a gyűjtés során?

Válasszunk egészséges, virágzó növényeket: Olyan százszorszépet gyűjtsünk, amely nem beteg, rovartaktól nem fertőzött, és virágai szépen nyíltak ki.

Csak a virágzatot szedjük: A gyűjtés során kizárólag a virágzatokat szedjük le, a leveleket és a szárat hagyjuk a növényen. Ez a növény megújulását segíti elő.

Környezettudatos gyűjtés: Ne szedjünk le túl sok virágot egyetlen növényről, és kerüljük a túl intenzív gyűjtést egy adott területen. Így biztosítjuk a növényállomány fenntarthatóságát.

Tiszta környezet: Olyan helyről gyűjtsük a százszorszépet, amely távol van a forgalmas utaktól, ipari létesítményektől és szennyeződéstől.

Hogyan szárítsuk a százszorszépet?

 • A leszedett virágokat szellős, hűvös, napfénytől védett helyen terítsük szét egy tiszta ruhára vagy papírra.
 • Rendszeresen forgassuk meg a virágokat, hogy egyenletesen száradjanak.
 • A szárítás befejeződött, ha a virágok könnyen morzsolódnak. Ez általában 1-2 hétig tart.
 • Száraz, légmentesen záródó edényben tároljuk a szárított virágokat. Így megőrizzük a hatóanyagaikat és minőségüket.

Fontos megjegyzés:

Ha bizonytalan vagy a növény felismerésében, inkább ne szedd le. Fordulj szakemberhez, gyógynövényeshez, vagy használj megbízható forrásból származó százszorszépet.

A felelősségteljes gyűjtéssel hozzájárulhatunk a természet kincseinek megőrzéséhez, miközben kihasználhatjuk a százszorszép gyógyító erejét.

szazszorszep-bellis-perennis

A százszorszép (Bellis perennis) gyógyhatásai

A százszorszép (Bellis perennis) évszázadok óta népi gyógyászatban alkalmazott növény, számos egészségügyi panasz enyhítésére használják. Gyógyhatásai elsősorban a benne található hatóanyagoknak, mint a szaponinoknak, flavonoidoknak, csersavnak és illóolajoknak köszönhetőek. Nézzük meg részletesebben, milyen területeken fejtheti ki jótékony hatását a százszorszép:

Légúti megbetegedések: A százszorszép tea köptető hatású. A benne lévő szaponinok segítik a váladék feloldását és kiürítését így enyhíti a köhögést, a hörghurut és a megfázás tüneteit.

Húgyúti fertőzések: A százszorszép vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A benne található flavonoidok elősegítik a méreganyagok kiürítését a szervezetből, így enyhítheti a húgyúti fertőzések tüneteit.

Emésztési panaszok: A százszorszép tea enyhe emésztést serkentő és hashajtó hatással bír. Segíthet a puffadás, a székrekedés és a gyomorégés enyhítésében.

Bőrgyulladások: A százszorszép gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású. Külsőleg alkalmazva enyhítheti a különböző bőrgyulladások, ekcéma, pikkelysömör és akné okozta tüneteket. A csersav összehúzó hatása pedig segíthet a bőr irritációjának csökkentésében.

Zúzódások és ízületi fájdalmak: A százszorszép gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén külsőleg alkalmazva enyhítheti a zúzódások, véraláfutások és ízületi fájdalmak okozta panaszokat.

Reumatizmus: A százszorszép tea enyhítheti a reumás ízületi fájdalmakat és gyulladást. A benne lévő szaponinok és flavonoidok hozzájárulhatnak a fájdalom csökkentéséhez és a mozgáskönnyítéshez.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt gyógyhatásokat tudományos vizsgálatok nem feltétlenül támasztják alá teljes mértékben. Elsősorban kiegészítő kezelésként ajánlott, és nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezelést.

szazszorszep-bellis-perennis

A százszorszép alkalmazása

A százszorszép (Bellis perennis) a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák számos egészségügyi panasz enyhítésére. A növény hatóanyagai révén teaként, borogatásként, pakolásként vagy tinktúra formájában is használhatjuk.

Tea:

 • Hozzávalók: 1-2 teáskanál szárított százszorszép virág, 250 ml forró víz
 • Elkészítés: Öntsük le a forró vízzel a szárított virágokat, majd 10-15 percig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le és ízlés szerint mézzel édesíthetjük.
 • Fogyasztás: Naponta 1-2 csészényi százszorszép teát fogyaszthatunk.

Borogatás:

 • Hozzávalók: Friss vagy szárított százszorszép virágok, víz
 • Elkészítés: Áztassuk be a százszorszép forró vízbe, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt főzetet mártsunk egy tiszta ruhába, és csavarjuk ki jól. Ezután helyezzük a borogatást a fájó területre 10-15 percre.
 • Ismétlés: Naponta többször is alkalmazhatjuk a borogatást.

Pakolás:

 • Hozzávalók: Friss vagy szárított százszorszép virágok, zúzott lenmag, víz
 • Elkészítés: Zúzzuk össze a százszorszép és a lenmagot, majd keverjük össze vízzel sűrű masszává. A masszát vigyük fel a bőrre, majd fedjük be egy gézzel.
 • Hatóidő: Hagyjuk a pakolást a bőrön 20-30 percig, majd mossuk le langyos vízzel.
 • Ismétlés: Heti 2-3 alkalommal alkalmazhatjuk a pakolást.

Tinktúra:

 • Hozzávalók: Friss százszorszép virágok, 70%-os alkohol
 • Elkészítés: Töltsünk üveget friss százszorszépvirágokkal, majd öntsük le alkohollal. Zárjuk le jól az üveget, és hagyjuk állni 2-4 hétig napfényes helyen. Ezután szűrjük le a tinktúrát, és tároljuk sötét, hűvös helyen.
 • Fogyasztás: Naponta 1-2 teáskanál százszorszép tinktúrát vízzel hígítva fogyaszthatunk.

Fontos megjegyzések:

 • A százszorszép általában jól tolerálható, de terhes vagy szoptató nők, allergiában szenvedők, illetve véralvadást gátló gyógyszert szedők konzultáljanak orvosukkal a fogyasztás megkezdése előtt.
 • A százszorszép nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezelést. Súlyosabb esetekben forduljon orvoshoz.
 • Külsőleg alkalmazva a százszorszépet ne használjuk nyílt sebekre vagy sérülésekre.
 • A százszorszép szedése során figyeljünk a szervezetünk reakcióira. Ha bármilyen allergiás reakciót tapasztalunk, hagyjuk abba a használatát.

A százszorszép (Bellis perennis) egy értékes növény, mely számos gyógyhatással bír. Felelős használat mellett hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez és a különböző panaszok enyhítéséhez.

szazszorszep-bellis-perennis

Ellenjavallatok

A százszorszép (Bellis perennis) általában biztonságosan alkalmazható, azonban bizonyos esetekben nem ajánlott a fogyasztása.

Itt felsorolunk néhány fontos ellenjavallatot és korlátot a százszorszép használatával kapcsolatban:

Terhesség és szoptatás: A százszorszép biztonságosságát terhesség és szoptatás alatt nem vizsgálták megfelelően. Hiányoznak a tudományos adatok a hatásairól, ezért ebben az időszakban nem ajánlott a fogyasztása.

Vérzékenység: A Százszorszép bizonyos hatóanyagai, mint a szaponinok befolyásolhatják a véralvadást. Vérzékenységben szenvedők, illetve véralvadásgátló gyógyszert szedők kerüljék a százszorszép használatát.

Allergia: Lehetséges allergiás reakciók előfordulhatnak a százszorszép, különösen fészkes virágzatú növényekre (Asteraceae család) allergiás személyeknél. Új étrend-kiegészítő kipróbálása előtt mindig végezzünk allergiatesztet az alkar karjára cseppentett hígított tea vagy tinktúra segítségével. Bőrpirosodás, viszketés esetén ne fogyasszuk a százszorszépet.

Műtét előtt: A fent említett véralvadásra gyakorolt hatása miatt a százszorszép szedését műtét előtt 2 héttel le kell állítani.

Általános óvatosság: Bár a százszorszép általában biztonságosan alkalmazható, mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal a használat megkezdése előtt, különösen, ha bármilyen betegségben szenvedünk, vagy gyógyszert szedünk.

További korlátok:

A százszorszép magas dózisban történő alkalmazásának mellékhatásai nem ismertek. Ajánlott az ajánlott adagolás betartása.

A százszorszép hatását gyermekeknél és serdülőknél nem vizsgálták megfelelően. Gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Fontos megjegyzés:

A százszorszép nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezelést. Súlyosabb esetekben forduljon orvoshoz.

A százszorszép (Bellis perennis) egy értékes gyógynövény, de fontos a felelősségteljes alkalmazás. A fenti ellenjavallatok betartásával minimalizálhatjuk a lehetséges mellékhatásokat, és kihasználhatjuk a százszorszép jótékony hatásait.


GYÓGYNÖVÉNYEINKKépek: Vistacreate, Pixabay