Körömvirág (Calendula officinalis) – A Gyógyító Virág

Körömvirág (Calendula officinalis)

A körömvirág (Calendula officinalis) bemutatása

A körömvirág (Calendula officinalis) egy évelő növény, amely az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. Gyönyörű narancssárga vagy sárga virágait gyakran használják dísznövényként kertekben és virágos ágyásokban. Azonban az évszázadok során a körömvirágot az egészségügyben és a gyógynövény-terápiában is széles körben alkalmazták gyógyító tulajdonságai miatt.

Elterjedése és termesztése A körömvirág eredetileg Dél-Európában és a Földközi-tenger környékén őshonos, de manapság világszerte megtalálható, és számos klimatikus körülmény között jól nő. Gazdag talaj és napos fekvés kedvezőek számára, de viszonylag ellenálló növényként képes alkalmazkodni szárazabb és hidegebb körülményekhez is. Sok kertészkedő is termeszti, mivel könnyen gondozható és számos gyógyászati és kozmetikai felhasználása van.

Történelmi és néprajzi háttere A körömvirág használata az emberiség történelmének korai időszakára nyúlik vissza. Az ókori görögök és rómaiak is használták a körömvirágot sebgyógyításra és bőrproblémák kezelésére. A középkori időszakban népszerűvé vált a növény a szerzetesek körében, akik gyógyászati célokra és főzetek készítésére használták. Az európai kereskedelmi útvonalaknak köszönhetően a körömvirág hírneve és felhasználása elterjedt az egész kontinensen. Az 1800-as években Amerikába is eljutott, és az 1900-as évekre már számos országban termesztették és használták a körömvirágot gyógyászati célokra. A népi gyógyászatban és az alternatív terápiákban még ma is népszerű és széles körben alkalmazzák.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Körömvirág (Calendula officinalis) természetes összetevői

Az aktív vegyületek áttekintése A körömvirág számos bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek felelősek a növény gyógyító tulajdonságaiért. Ezek közé tartoznak flavonoidok, szaponinok, poliszacharidok, kumarinok és triterpénalkoholok. Ezek az összetevők hozzájárulnak a körömvirág antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásaihoz.

Flavonoidok és karotinoidok szerepe A körömvirágban található flavonoidok és karotinoidok erős antioxidánsok, amelyek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket a szervezetben. Ezáltal csökkentik az oxidatív stresszt és elősegítik a sejtek regenerációját. A karotinoidoknak köszönhetően a körömvirág virágai az élénk narancssárga és sárga színüket kapják, és ezek az összetevők játszanak fontos szerepet a bőr egészségének fenntartásában és a sebgyógyulás elősegítésében.

Esszenciális olajok jelenléte A körömvirág virágai illóolajat tartalmaznak, amelyek számos gyógyászati előnyt kínálnak. Az esszenciális olajok a körömvirágnak kellemes, enyhe illatot kölcsönöznek, amelyek a kozmetikai termékekben és illatszerekben is használatosak. Emellett ezek az olajok antimikrobiális hatásúak, és segíthetnek a bőr fertőzéseinek és gyulladásainak kezelésében.

Poliszacharidok szerepe A körömvirág poliszacharidjai a növény immunmoduláló tulajdonságaiért felelősek. Ezek a vegyületek segíthetnek erősíteni az immunrendszert és támogatni a szervezet védekezőképességét, így hatékonyan segíthetik a fertőzések elleni küzdelmet és az egészség fenntartását.

Triterpénalkoholok jelentősége A körömvirág triterpénalkoholjai szintén fontos szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő hatásokban. Ezek az összetevők hozzájárulnak a bőr gyógyulásához, csökkentik a gyulladást és enyhítik a fájdalmat. Emellett néhány triterpénalkohol is kimutatták a daganatellenes tulajdonságokat, bár további kutatások szükségesek ezen hatások pontos mechanizmusának megértéséhez.

A körömvirág természetes összetevőinek együttese felelős a növény sokoldalú gyógyító tulajdonságaiért, amelyeket évszázadok óta felhasználnak az egészségügyben és a természetes gyógyászatban. Az alaposabb megértés és kutatások lehetővé teszik számunkra, hogy még szélesebb körben kiaknázzuk ennek a csodálatos növénynek az előnyeit az egészség és a jólét javítása érdekében.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Körömvirág (Calendula officinalis) gyógyászati hatásai

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok A körömvirág rendelkezik erős gyulladáscsökkentő hatásokkal, ami az egyik legfontosabb gyógyászati tulajdonsága. A benne található bioaktív vegyületek, például flavonoidok és triterpénalkoholok, csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat a testben. Ezáltal segíthetnek enyhíteni az ízületi gyulladást, a bőrproblémákat, például ekcémát vagy dermatitist, valamint más gyulladásos állapotokat.

Sebgyógyító hatások A körömvirágolaj és a növény más készítményei számos sebgyógyító tulajdonsággal rendelkeznek. Az esszenciális olajok és triterpénalkoholok elősegítik a sejtek regenerációját és a sebek gyógyulását. A körömvirág kenőcsök és krémek gyakran alkalmazhatók vágások, horzsolások, égési sérülések és kisebb sebek kezelésére, mivel segítenek felgyorsítani a bőr regenerálódását és a sebgyógyulást.

Bőrproblémák kezelése A körömvirág hatékonyan alkalmazható különböző bőrproblémák kezelésére. A gyulladáscsökkentő hatások mellett antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, így segíthet a baktériumok és gombák elleni küzdelemben. Ezáltal hatékonyan kezelheti a pattanásokat, aknékat, ekcémát, pszoriázist és más bőr irritációkat. A körömvirágolajat gyakran alkalmazzák is napégés vagy rovarcsípések enyhítésére.

Immunrendszer támogatása A körömvirág poliszacharidjai hozzájárulnak az immunrendszer támogatásához. Az immunmoduláló hatások segíthetnek megerősíteni a szervezet védekezőképességét, így segítve megelőzni vagy enyhíteni a fertőzéseket és betegségeket. A rendszeres körömvirág fogyasztás vagy a növényből készült készítmények segíthetnek a szervezet ellenálló képességének fokozásában és a betegségek leküzdésében.

A körömvirág gyógyászati hatásai miatt egyre népszerűbbé válik az alternatív gyógyászatban és a természetes gyógymódok körében. Azonban fontos megemlíteni, hogy bár a körömvirág gyakran biztonságosan alkalmazható, mindenki más reakciókat mutathat a növényre. Az egyéni allergiák és érzékenység miatt mindig ajánlott előzetesen konzultálni egészségügyi szakemberrel, különösen, ha valaki terhes, szoptat vagy más gyógyszereket szed.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Körömvirágolaj készítése és használata

Hogyan készítsünk házilag körömvirágolajat?

Alapanyagok és eszközök beszerzése: friss vagy szárított körömvirág virágok és hidegen sajtolt növényi olaj (pl. napraforgóolaj vagy olívaolaj), sötét üvegű üvegedény, szűrőanyagok (pl. géz vagy szita), zárható edény a tároláshoz.

Körömvirágolaj elkészítése lépésről lépésre: a körömvirág virágokat helyezzük az üvegedénybe, majd öntsük rá a növényi olajt úgy, hogy teljesen ellepje a virágokat. Zárjuk le az üvegedényt, majd helyezzük napfénytől védett helyre. Hagyjuk állni körülbelül 2-4 hétig, időnként rázzuk meg az üvegedényt, hogy az olaj jól átjárja a virágokat.

A kész olaj szűrés és tárolás: szűrjük le az olajat géz vagy szita segítségével, hogy eltávolítsuk a virágmaradványokat. Öntsük át az olajat egy sötét üvegedénybe, majd zárjuk le jól. A körömvirágolaj így hűvös, sötét helyen akár több hónapig eltartható.

Az olaj gyógyászati előnyei és felhasználási területei.

Bőrproblémák kezelése: A körömvirágolajat külsőleg alkalmazzák a bőr gyógyítására, például égési sérülések, sebek, horzsolások, ekcémák, pszoriázis és más bőrproblémák kezelésére. Az olaj nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása segíthet enyhíteni a bőrirritációkat és elősegíteni a sebgyógyulást.

Napégés enyhítése: A körömvirágolaj segíthet enyhíteni a napégés okozta fájdalmat és bőrirritációt, valamint segít a bőr regenerálódásában.

Masszázsolajként: A körömvirágolaj enyhe, kellemes illata miatt kiválóan alkalmas masszázsolajként is. Masszírozzuk be az olajat a fájó vagy megfáradt izmokba, hogy enyhítsük az izomfájdalmakat és feszültséget.Figyelmeztetések és óvintézkedések

A körömvirágolajat külsőleg alkalmazzuk, és csak egészséges bőrön használjuk. Kerüljük a sérült, nyílt sebekre, mert ezekre irritációt okozhat.

Allergiás reakciók lehetőségére figyelmeztessenek a körömvirág iránt, ezért először végezzünk bőrpróbát kis mennyiségű olajjal, hogy ellenőrizzük az érzékenységet.

Ha terhesek vagyunk vagy szoptatunk, konzultáljunk orvossal, mielőtt bármilyen új terméket használnánk, ideértve a körömvirágolajat is.

A házilag elkészített körömvirágolaj kiváló alternatívája lehet a kereskedelmi készítményeknek, mivel természetes, nem tartalmaz adalékanyagokat és könnyen elkészíthető otthon. Fontos azonban, hogy a felhasználási területek előtt tájékozódjunk a körömvirágolajról és vegyük figyelembe az esetleges allergiákat vagy érzékenységeket. A megfelelő használat mellett a körömvirágolaj sokoldalúan hozzájárulhat a bőr és az izmok egészségének támogatásához és a gyulladások enyhítéséhez.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Teák és tinktúrák elkészítése

Hogyan készítsünk körömvirágteát és tinktúrát?

Körömvirágtea elkészítése:

Szárítsuk vagy használjuk friss körömvirág virágait.Forraljunk fel vizet és tegyük a virágokat egy csészébe vagy teafilterbe. Öntsük le a forró vízzel a virágokat és hagyjuk állni 5-10 percig, hogy átjárja az ízeket és a hatóanyagokat.Szükség esetén ízesíthetjük mézzel vagy citrommal, majd fogyaszthatjuk.

Körömvirág tinktúra elkészítése:

Szerezzen be szárított körömvirág virágokat és 40%-os alkoholt (pl. vodka vagy tiszta szesz).Tegye a körömvirág virágokat egy üvegedénybe és öntsön rá elegendő mennyiségű alkoholt, hogy ellepje a virágokat.Zárja le az üvegedényt és hagyja állni legalább 4-6 hétig, de akár 6 hónapig is, hogy az alkohol kivonja a hatóanyagokat a virágokból.Időnként rázza meg az üveget, hogy jól keveredjenek az összetevők.A kész tinktúrát szűrje le, majd tárolja sötét üvegben a felhasználásig.A körömvirágteák gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásai

A körömvirágtea segíthet enyhíteni a gyulladásokat és csökkenteni a duzzanatot, így különösen hatékony lehet az ízületi gyulladás vagy bőrproblémák kezelésében.A tea nyugtató hatása miatt segíthet enyhíteni a stresszt és a feszültséget, és javíthatja az általános közérzetet.

A tinktúrák alkalmazása belsőleg és külsőleg a bőr problémáinak kezelésére.A körömvirág tinktúrákat belsőleg is fogyaszthatjuk néhány csepp vízben, hogy támogassuk az immunrendszert és enyhítsük a gyulladásokat a szervezetben.

Külsőleg alkalmazva a tinktúra segíthet a bőr irritációinak kezelésében, például ekcémában vagy napégésben. Alkalmazzuk a tinktúrát közvetlenül az érintett területre vagy hígítsuk fel vízzel, majd használjuk kompressziók formájában.

A körömvirágteák és tinktúrák könnyen elkészíthetők otthon, és számos egészségügyi probléma kezelésében segíthetnek. Fontos azonban, hogy megfelelő mennyiségben és módon használjuk őket, és figyeljünk az esetleges allergiákra vagy mellékhatásokra. Mielőtt bármilyen új terméket alkalmaznánk, különösen tinktúrákat belsőleg, mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberrel, hogy meggyőződjünk az adagolás helyességéről és az alkalmazás biztonságáról.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Hogyan készítsünk körömvirág alapú krémet vagy kenőcsöt?

A körömvirág alapú krém vagy kenőcs elkészítése otthon egyszerű és kielégítő módszer lehet, amely lehetővé teszi, hogy a növény gyógyító tulajdonságait közvetlenül a bőrre alkalmazhassuk. Az alábbiakban egy egyszerű receptet találsz, hogyan készítsünk körömvirágkrémet vagy kenőcsöt:

Hozzávalók:

 • 1/2 csésze szárított körömvirág virágok (vagy 1 csésze friss virágok)
 • 1 csésze növényi olaj (pl. napraforgóolaj vagy olívaolaj)
 • 30 g méhviasz (vagy növényi viasz, ha vegán változatot szeretnél)
 • 10 csepp körömvirág illóolaj (opcionális, az illatért)

Eljárás:

 1. Ha szárított körömvirág virágokat használsz, kezdd azzal, hogy feltöltöd az üvegedényt a virágokkal. Ha friss virágokat használsz, először tisztítsd meg és hagyjuk megszáradni egy papírtörlőn.
 2. Öntsük rá a növényi olajat az üvegedénybe, hogy teljesen ellepje a virágokat. Használj minőségi növényi olajat, amely lehetőleg hidegen sajtolt és lehetőleg bio minőségű.
 3. Zárjuk le az üvegedényt és hagyjuk állni legalább 2-4 hétig, hogy az olaj jól átjárja a virágokat és a hatóanyagok kivonódjanak belőlük. Időnként rázza meg az üveget, hogy jól keveredjenek az összetevők.
 4. A kivonási idő letelte után szűrje le az olajat gézzel vagy szitával, hogy eltávolítsa a virágmaradványokat. A kinyert olajat tárolja egy sötét üvegedényben.
 5. Egy vízfürdő segítségével olvassza fel a méhviaszt. Ha vegán változatot szeretnél, helyettesítheted a méhviaszt növényi viasszal vagy sheavajjal.
 6. Add hozzá a méhviaszt az előzőleg készített körömvirágolajhoz, majd melegítsd közepes hőfokon, amíg a viasz teljesen fel nem olvad az olajban.
 7. Opcionálisan adj hozzá néhány csepp körömvirág illóolajat az elkészült keverékhez, hogy fokozd az illatát.
 8. Öntsd a keveréket egy száraz és tiszta üvegedénybe vagy kis krémes dobozba.
 9. Hagyd hűlni és megszilárdulni a kenőcsöt vagy krémet. Ezt a folyamatot felgyorsíthatod a hűtőben tárolva.

Az elkészített körömvirág alapú krém vagy kenőcs készen áll a használatra. Használd az érintett bőrterületeken, hogy enyhítsd az irritációt, vagy az egész testen hidratáló és bőrápoló hatása miatt. A természetes körömvirágkrém vagy kenőcs nem tartalmaz szintetikus anyagokat és adalékanyagokat, így biztonságosan alkalmazhatod a bőrön. Ha allergiás reakció vagy bőrirritáció lépne fel, hagyd abba a használatát, és konzultálj egészségügyi szakemberrel.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Körömvirágfürdő készítése és gyógyító hatásai

A körömvirágfürdő egy kellemes és hatékony módja annak, hogy a körömvirág gyógyító tulajdonságait a bőr egész területén élvezhesd. A fürdő elkészítése egyszerű, és számos bőrproblémát enyhíthet, valamint nyugtató és regeneráló hatással lehet a testre és az elmére. Az alábbiakban találsz egy útmutatót a körömvirágfürdő elkészítéséhez és a gyógyító hatásaihoz:

Körömvirágfürdő elkészítése:

 1. Szükséges hozzávalók:
  • Szárított körömvirág virágok: Legalább egy maréknyit szükségünk lesz a fürdő elkészítéséhez.
  • Forró víz: Elegendő mennyiségű, hogy ellepje a virágokat és megfelelő hőmérsékletű legyen a kényelmes fürdéshez.
  • Nagy fürdőkád vagy medence: Amely elegendően nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk benne.
 2. Elkészítés:
  • Tegyük a szárított körömvirág virágokat egy nagy vászonzsákba vagy teafilterbe, majd kössük be jól, hogy a virágok ne szóródjanak szét a fürdővízben.
  • Töltsük meg a fürdőkádat vagy medencét forró vízzel, majd helyezzük bele a körömvirág zsákot.
  • Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy az illóolajok és a hatóanyagok kioldódjanak a vízbe és a fürdővíz átvegye a körömvirág gyógyító tulajdonságait.Körömvirágfürdő gyógyító hatásai:

 1. Gyulladáscsökkentő hatás:
  • A körömvirágfürdő gyulladáscsökkentő hatása segíthet enyhíteni a bőr irritációit és gyulladásos problémáit, például ekcémát vagy napégést.
 2. Bőrregeneráció és sebgyógyulás:
  • A körömvirág kivonatok elősegíthetik a sejtek regenerációját és felgyorsíthatják a sebgyógyulást, ezért hasznos lehet vágások, horzsolások vagy más bőrproblémák esetén.
 3. Nyugtató és stresszoldó hatás:
  • A körömvirág illóolajoknak kellemes, enyhe illata van, amely nyugtató hatással lehet az érzelmi állapotra. Ez segíthet ellazítani és csökkenteni a stresszt.
 4. Hidratálás és bőrápolás:
  • A körömvirágfürdő hidratáló hatása megnyugtatja és puhítja a bőrt, ezáltal segíti annak egészségét és rugalmasságát.

Fontos megjegyezni, hogy bár a körömvirágfürdőnek számos előnye van, mindenki más reakciókat mutathat a körömvirágra vagy a fürdővízben használt hozzávalókra. Ha bármilyen allergiás reakció lép fel, hagyjuk abba a fürdőzést, és konzultáljunk egészségügyi szakemberrel. Az egészséges bőr esetében azonban a körömvirágfürdő kellemes és hatékony módja a test és a lélek megnyugtatásának és ápolásának.

A körömvirág széleskörű felhasználási módjai miatt népszerű a természetes gyógyászatban és az egészségtudatos életmód hívei körében. Az elkészített olajok, krémek, teák és tinktúrák számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmasak, és segíthetnek enyhíteni a gyulladásokat, támogatni a bőr egészségét, valamint elősegíteni a sebgyógyulást. Fontos azonban megfelelően használni és adagolni ezeket a készítményeket, valamint figyelembe venni az esetleges allergiákat és mellékhatásokat. Ha kétségek merülnek fel, mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberrel a megfelelő felhasználási módok és adagolás tekintetében.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Biztonság és mellékhatások

A körömvirág (Calendula officinalis) általában biztonságosan használható, és mellékhatásai ritkák és enyhék. Azonban mint minden természetes gyógymódot vagy gyógynövényt, érdemes néhány dolgot figyelembe venni a biztonságos használat érdekében:

Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás lehet a körömvirágra. Ha új készítményt vagy terméket alkalmazol, először végezz bőrpróbát egy kis területen, hogy ellenőrizd, nincs-e allergiás reakció. Ha bármilyen viszketés, duzzanat, bőrpír vagy bőrkiütés jelentkezik, azonnal hagyd abba a termék használatát és konzultálj egészségügyi szakemberrel.

Terhesség és szoptatás: Bár a körömvirág külsőleges használata általában biztonságosnak tekinthető, a belsőleges használatot kerülni kell terhes és szoptató nők esetében. Ha terhesség vagy szoptatás alatt vagy, konzultálj orvosoddal vagy szakemberrel, mielőtt bármilyen készítményt vagy terméket használnál a körömvirággal.

Gyermekek: A körömvirágot ne használjuk belsőleg vagy külsőleg kisgyermekek esetében, hacsak azt egy gyermekorvos vagy egészségügyi szakember javasolja.Gyógyszerkölcsönhatások: Ha jelenleg bármilyen gyógyszert szedsz vagy más természetes gyógymódokat alkalmazol, konzultálj orvosoddal vagy szakemberrel a körömvirág egyidejű használhatóságáról, mivel lehetséges gyógyszerkölcsönhatások előfordulhatnak.

Érzékenység: A körömvirág hatóanyagai néhány embert érzékennyé tehetnek a növényre. Ha korábban tapasztaltál körömvirágallergiát vagy érzékenységet, kerüld el a növénnyel kapcsolatos termékek használatát.

Az egészséges bőr esetében a külsőleges körömvirág használatával kapcsolatos mellékhatások általában ritkák és enyhék. A megfelelő adagolás és használati utasítások betartásával csökkenthető a mellékhatások kockázata. Ha azonban bármilyen negatív reakciót tapasztalsz, hagyd abba a termék használatát, és konzultálj egészségügyi szakemberrel. Mindig fontos előzetesen tájékozódni és konzultálni, különösen, ha valamilyen egészségügyi problémád van, vagy ha már korábban tapasztaltál allergiás reakciókat más növényekre vagy anyagokra.

Körömvirág (Calendula officinalis)
Körömvirág (Calendula officinalis)Körömvirág (Calendula officinalis) és az egészséges életmód

A körömvirág (Calendula officinalis) számos módon hozzájárulhat az egészséges életmód támogatásához és fenntartásához. Az egészségtudatos életmód hívei gyakran használják a körömvirágot természetes gyógymódként és bőrápoló szerként. Íme néhány módja, hogy a körömvirág hogyan illeszkedik az egészséges életmódhoz:

Természetes bőrápolás: A körömvirágolaj és krémek hidratálják és nyugtatják a bőrt, segítve annak egészségét és rugalmasságát. Ez különösen fontos a száraz, érzékeny vagy irritált bőr esetében. A természetes körömvirágtermékek használata segíthet elkerülni a káros vegyi anyagokat, amelyek gyakran megtalálhatók a kereskedelmi bőrápolási termékekben.

Gyulladáscsökkentő hatás: A körömvirág gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladásokat és enyhíteni a fájdalmat. Ezenkívül az antioxidánsok jelenléte támogatja az egészséges sejtek védelmét a káros szabad gyökökkel szemben.Stresszcsökkentés: A körömvirág enyhe, kellemes illata nyugtató hatással lehet az érzelmi állapotra, segítve a stressz és szorongás csökkentését. A körömvirágfürdő vagy a körömvirág illóolajok használata ellazítja a testet és az elmét, és segíthet javítani az alvásminőséget.

Immunrendszer támogatása: A körömvirág (Calendula officinalis) természetes immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogatják az immunrendszer megfelelő működését és védekezését a betegségekkel szemben.

Alternatív gyógyászat: A körömvirágot hagyományosan használják a homeopátia, a fitoterápia és más alternatív gyógymódok részeként. A természetes gyógymódok használata elősegítheti az egész test egészségének támogatását és az általános jó közérzetet.

Mindent egybevéve, a körömvirág számos módja van az egészséges életmód támogatásának. Azonban fontos, hogy mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel, mielőtt új készítményeket vagy termékeket használnál, különösen, ha terhes vagy szoptatsz, vagy bármilyen egészségügyi problémád van. Az egészséges életmód eléréséhez és fenntartásához fontos az egészséges étkezés, rendszeres testmozgás, megfelelő pihenés és stresszcsökkentő technikák alkalmazása is. A körömvirág kiegészítheti ezeket az egészséges életmód gyakorlatokat, és segíthet az általános jó közérzet és egészség fenntartásában.

 


GYÓGYNÖVÉNYEINKKépek: Vistacreate, Pixabay